Thema
SEO vs Storytelling, wat is het beste voor jouw bedrijf?
Mijn oog viel deze week op een post op LinkedIn van een lokaal Installatiebedrijf. Martijn Verspeek, de eigenaar van het bedrijf, was benaderd door een Internet Marketing Bureau. Het bureau gaf aan op zoek te zijn naar nieuwe klanten. Hun belofte? Zorgen dat bedrijven, voor een winstgevend zoekwoord naar keuze, in de top 5 van Google komen te staan. De reactie van Martijn was goud waard en zorgde voor veel respons.
“Kunnen jullie misschien ook zorgen dat wij helemaal onderaan komen te staan?”
Behalve op het zoekwoord ‘Verspeek’ wilde Martijn liever niet gevonden worden in Google. Zijn verklaring: “Wij werken uitsluitend voor fans van ons bedrijf. Als je zonder onze naam gaat googlen dan ben je geen fan! En dan willen we niet voor je werken”. De 52 reacties en 526 likes op het bericht laten zien dat het een hot thema is: SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie. Google is God en dus scoren op ranking ook.
Al jaren is SEO de heilige graal in de wereld van marketing en communicatie. Talloze ondernemers stoppen al jarenlang blind elke maand honderden euro’s budget in ‘scoren in Google’. In keiharde, meetbare SEO, want zoals de bureaus zelf verkondigen: SEO bewijst zijn eigen succes met ijzersterke rankings. Zoals het vaker gaat met nieuwe gouden eieren werd er in de eerste jaren niet veel doorgevraagd of gezocht naar het werkelijke nut van SEO. Je moest gewoon mee, anders lag je eruit. En dat wil je niet toch?
Simpel dus. Nou niet helemaal.
Angst is op korte termijn vaak best een succesvol verkoopmiddel. Maar in de praktijk wint op langere termijn gezond verstand het altijd. Steeds vaker durven ondernemers door te vragen en te zoeken naar de nuances op het gebied van SEO. En dat is een gezonde ontwikkeling.
Want als je dan op één of twee staat op een veelgebruikt zoekwoord, wat betekent dat dan eigenlijk? En is SEO wel waardevol voor elk bedrijf in elke branche? Zoals Martijn mooi laat zien: zeker lokale bedrijven halen nog altijd veel meer rendement uit authentieke communicatie dan uit SEO. En vergeet het ambassadeurschap van eigen tevreden klanten vooral niet. Echte, herkenbare verhalen van jezelf over je bedrijf én enthousiaste verhalen van je eigen tevreden klanten: die zijn goud waard. En niet alleen even nu. Al eeuwenlang.
Waar haal je dus je klanten vandaan? Inderdaad. Die komen vanzelf naar je toe dankzij je superfans, want die maken voor jou op feestjes en partijen, in het werkveld en ver daar buiten fans van potentiële klanten.
En dat doen ze gratis en voor niks.
Dat noem ik nog eens ‘natuurlijk scoren’.
Oftewel ‘ranken’ in de echte wereld.
Het resultaat? Duurzaam succes gebaseerd op eigen krachten.
Storytelling hot or not?
Een tegenhanger van SEO gebaseerd op cijfertjes en zoekvolume is het fenomeen storytelling. Door het delen van echte verhalen en het tonen van je eigen DNA en normen en waarden trek je klanten aan die bij je passen. Soort zoekt soort zeg maar. Doordat je bij elkaar past is de klantrelatie soepel en waardevol en blijf je vaak met plezier jarenlang partners in business.
Is storytelling dan ons gouden ei? Dat is wellicht iets te kort door de bocht. Op het gebied van storytelling is er ook nog best wat te winnen. Want hoe vertel je nu jouw verhaal zonder te vervallen in clichés? Hoe val je op tussen je concurrenten? Hoe ben je authentiek en toch ook trots in je communicatie? Iedereen kan het leren, maar het is wel even anders leren denken, praten en luisteren. Storytelling helpt enorm bij herkenbare vraagstukken zoals een tekort aan goede werknemers en achterblijvende vraag vanuit de markt. Het werkt bijzonder effectief bij eerste ontmoetingen, want het voelt alsof je elkaar al kent. Dat is wat je eigenlijk doet met goede storytelling: je vertelt je eigen verhaal.
Een No-go?
Is SEO dan een uitstervend fenomeen? Nee, natuurlijk niet. SEO kan op vele manieren enorm zinvol en helpend zijn. Denk eens aan een webshop die dankzij SEO voor de juiste doelgroep zichtbaar is met zijn producten op internet. Dat leidt tot verkoop. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen. Maar het wordt wel tijd dat SEO-specialisten en Storytellers hun krachten bundelen. En dat er eerlijk advies wordt gegeven over het echte nut en te verwachten rendement van de inzet van SEO. Bovendien bestaat goede SEO niet zonder goede content.
De echte winnaars combineren dus het beste van beide werelden.
Het begint met het schrijven van echte verhalen.
Het delen van deze verhalen leidt vervolgens tot verbinding, bereik én activatie.
Wat is jouw verhaal?
Laat het de wereld weten.
Nick van den Boogaard